greenfish napsal:Když jsem se tam dověděl, že už někdo vykupuje skaláry za 5 Kč, tak se mi otvírala kudla v kapse. Sice ještě nedorostlé. ale ve velikosti, kdy už nedají moc práce. Skaláři jsou, bohužel, na trhu propadák. Co říct na to, že Red Devily je už někdo schopen dát do výkupu na 20 Kč. No děláme si to sami. Já mám takové divné tušení, že příští rok to bude zase horší a za nějakou dobu neseženeš na krámě českou rybu.
Bůra za skaláru, dvacku za "debila". Z toho se dá usoudit, že dochází na to, co jsem říkal už před několika lety. Ti fiškusové, kteří to krmí tím nejlacinějším sajrajtem se i tak nemohou zbavit své produkce. Jednak je na západ od Rozvadova ekonomická situace obdobná jako u nás a spousta lidí se drží při zemi a za druhé, proč by kupovali "ty hrůzy, které se v posledních letech dovážejí z ČR"! Naši překupníci zase dají přednost ceně před kvalitou a myslí si, že si toho nikdo nevšimne, atd....
Před mnoha lety jsem se ptal Milana Kudra, jak to skutečně s vývozem vypadá. Bylo to asi rok a půl poté, co on s vývozem rybek přestal a nejen kvůli tomu jsem si byl jistý, že mi řekne pravdu. Tehdy se ještě počítaly platby v Markách. Milan mi říkal:
"Já od tebe vykoupím zlatou skaláru "S" (3-3,5 cm v těle) za 40 Feniků a dostanu za ni od německého velkoobchodníka 80! Ten ji prodává maloobchodníkům po 3,- DM a maloobchodník si dá cenu 7,- DM".
Když jsem se kdysi dávno podivoval u některých výkupců tomu, že za krásné jihoamerické cichlidy (kančíky, akary) ve velikosti 4-5 cm v těle dávají 2,- - 6,- Kč, tak argumentovali tím že
.....ono to má přeci několik tisíc mladých na výtěr.... !
Dokud budou existovat tupci, kteří se budou před exportéry stále jen ohýbat, nebude situace jiná. I když exportérům už teče do bot, ti největší stále dejchaj. Asi před rokem jsem se ptal Radka Blaška, když ještě dělal u Petráka, jestli pocítili nějak úbytek chovatelů, tak jako mnoho "malých" vývozců, kteří s vývozem kvůli nedostatku rybek skončili. Tvrdil mi že ne. Já říkám jedno. Teprve, až nebude mít ani AQA či Petra-Aqua co vyvážet, může se situace změnit a pokud ti profi chovatelé, kteří tu zbydou nebudou blbí, dostanou druhou šanci... resp. celá tahle branže dostane druhou šanci. To by se ale pak musela změnit celá struktura a systém vývozu a že to bez překupníků jde a před cca dvaceti lety šlo se ví. Moc dobře si pamatuju, když ke známým, kteří mívali pěstírnu v Práglu na Jinonické jezdívali němci s furgonem pro rybky a platili jim tam na prkno ve tvrdých.